מהפכת הרכבים החשמליים והמשמעויות של המעבר מתדלוק לטעינה על עולם החנייה במרחב הציבורי

מאת: טומי דויטש
כיום, כבר ברור כי מהפכת הרכבים החשמליים, נעה קדימה בצעדי ענק בעולם. מדינת ישראל – אשר נעדרת תעשיית רכב פרטי אזרחי ונסמכת באופן מוחלט על יבוא – אף קבעה יעד לפיו 100% ממכירות הרכב הפרטי בשנת 2030 תהיה של כלי רכב חשמליים. למהפכה זו, הניצבת לפתחנו, יש היבטים רבים הנוגעים בין היתר, למשק האנרגיה, לאיכות הסביבה והאוויר, להכנסות המדינה ממיסוי רכבים ודלקים, לחוק המקרקעין, לתקנות התכנון והבנייה ועוד.
אחד ההיבטים המשמעותיים נוגע לעולם החנייה הציבורי. ראשית, עלינו להבין מהיכן נובעת ההשפעה הקרדינלית, על עולם זה. כיום, יש במדינת ישראל כ-1,220 תחנות דלק ציבוריות המשרתות, בין היתר, כ-3.1 מיליון כלי רכב פרטיים (נתוני הלמ"ס, סוף שנת 2019). כיוון, שאירוע התדלוק עצמו קצר יחסית ונמשך בממוצע כדקה- שתיים, הרי שאותן 1,220 תחנות דלק ציבוריות מסוגלות, מן הבחינה הנדל"נית, לתת את המענה הנדרש לסך כלי הרכב בישראל.
המעבר מתדלוק כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית לטעינת רכבים חשמליים הינו בעל השלכות ומשמעויות רבות. בשל העובדה, שאירוע הטעינה נמשך זמן רב יותר מאשר אירוע התדלוק הוא מחייב הן שינוי תפיסתי מצד הנהגים - שבמסגרתו הפעולה לא מתבצעת "על הדרך", אלא בזמן שהרכב חונה - והן הקצאת הרבה יותר נדל"ן - אשר "נתפס" למשך זמן רב יותר - בכדי להשלים את טעינת אותה כמות כלי רכב פרטיים.

מנגד, טעינת רכב חשמלי נמשכת יותר מדקה-שתיים (כרבע שעה בעמדה אולטרה מהירה ועד מספר שעות בעמדה איטית). עובדה זו, לכשעצמה, אינה מהווה בעיה, שכן רכבו הפרטי של הנהג הישראלי הממוצע, אינו נמצא בתנועה במשך מרבית שעות היממה. (בשנת 2019 הנסועה השנתית הממוצעת לרכב פרטי הסתכמה ב-16.2 אלפי ק"מ. היינו, פחות מ-50 ק"מ ליום, אשר משמעותה, כי בחלק הארי של שעות היממה הרכב אינו נמצא בתנועה). היא רק מצריכה שינוי תפיסתי, אשר במסגרתו, הנהג יתרגל לטעון את רכבו באחד או יותר מהמצבים/זמנים, שבהם רכבו אינו מצוי בתנועה או במילים אחרות – כשהוא חונה.
משהקשר בין ביצוע פעולת טעינת רכב חשמלי לזמן שבו הרכב חונה הובהר, נותר לבחון היכן תתבצענה טעינות הרכבים בכדי להבין את ההשלכות של הטעינה על החנייה במרחב הציבורי. למשפחה ישראלית ממוצעת יש כ-1.4 כלי רכב פרטיים. (עפ"י הלמ"ס היו בישראל נכון לסוף 2018 כ-2.1 מיליון משפחות, לאור מספר כלי הרכב הפרטיים שישי בישראל, ניתן לראות כי היחס הממוצע של כלי רכב למשפחה עומד על כ-1.4 רכבים פרטיים למשפחה). עם זאת, לחלק מהמשפחות אין חניה צמודה לדירה (בעיקר בבניינים ישנים) לא כל שכן, אין להם שתי מקומות חנייה שמוצמדים לדירתם. כפועל יוצא, חלק ניכר מהמשפחות בישראל מחנות את רכבן (היחיד או הנוסף) במרחב ציבורי.
זווית נוספת להמחשת החשיבות האדירה שיש לחנייה במרחב הציבורי על מהפכת הרכב החשמלי, ניתן לראות בעובדה שכלי הרכב הפרטיים בישראל זקוקים ל-"רצועת חנייה" באורך כולל של למעלה מ-14,000 ק"מ. 4.6 מ' 3,100,000 כלי רכב פרטיים = 14,260,000 מטר = 14,260 ק"מ שהם למעלה מפי 25 מאורכה של מדינת ישראל, אשר לא יכול לקבל מענה רק באמצעות החניות הצמודות בטאבו לדירות.
בהעדר די חניות במרחב הביתי/פרטי, הנדל"ן שיידרש, בכדי לתת את מענה לכלל הרכבים החשמליים שיהיו במדינת ישראל, יגיע מחנייה במרחב הציבורי. פריסת עמדות טעינה לרכבים חשמליים במרחב הציבורי-מוניציפאלי, תעניק שירות חיוני לתושבים ותסייע לרשויות בהפחתת זיהום האוויר בשטחן לצד יצירת מקורות הכנסה נוספים עבורן.

משרד האנרגיה, השכיל להבין נקודה זו ובמסגרת התוכנית הלאומית המעודכנת להתייעלות באנרגיה לשנים 2020-2030, אשר התפרסמה החודש נקבע, כי עד שנת 2030 תידרשנה בישראל כ-60,000 נקודות טעינה איטיות ציבוריות וכ-1,000 נקודות טעינה מהירות בעלות של 1 מיליארד ₪.
אנו בתחילתה של המהפכה ועד-כה, כבר למעלה מ-20 רשויות במדינת ישראל, יצאו לדרך ופרסמו מכרזים להקמה והפעלה של עמדות טעינה לרכבים חשמליים במרחב הציבורי, לרבות בחניונים ציבוריים. לצד העובדה, שאותן עמדות טעינה לרכבים חשמליים, אשר ימוקמו בחניונים מוניציפאליים וברחובות הערים, יעניקו שירות חיוני לתושבים ויתנו את המענה האנרגטי והנדל"ני שהמרחב הביתי-פרטי לא יוכל לספק, הן יסייעו לרשויות בהפחתת זיהום האוויר בשטחן וביצירת מקורות הכנסה נוספים עבורן. עם זאת, בכדי לבסס את המהלך ולהשלימו, הרי שלצד פרסום מכרזים ע"י רשויות נוספות, נדרשת השלמת אסדרה בכל הנוגע לחוקי העזר העירוניים בתחומי החניה, התמרור והגבייה.
הכותב הינו מנכ"ל, מילגם EV-Edge